"Kronospan SRB" oživljava opštinu Lapovo

Bez autora
Jun 11 2010

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas na otvaranju nove fabrike da će stub buduće industrije nameštaja u Srbiji biti austrijska kompanija 'Kronospan SRB". "Kronospan SRB" je sagradila fabriku za proizvodnju ploča od iverice, što predstavlja prvu fazu investicije u Srbiji, a kao druga i treća faza projekta planirana je izgradnja pogona za proizvodnju podnog laminata i medijapan ploča. Vrednost investicije iznosi približno 80 miliona evra. U proizvodnji se koristi 80 odsto domaćih resursa kao što su drvo, energija, radna snaga i transport. U fabrici je zaposleno 160 radnika, pri čemu je planom predviđeno zapošljavanje 300 ljudi, dok je još približno 2.000 zaposleno kod dobavljača. Ova investicija će biti prekretnica za siromašnu opštinu Lapovo, s obzirom na to da Lapovo ima i industrijsku zonu neposredno pored Koridora 10. Austrijska kompanija je za realizaciju svojih poslovnih planova zakupila zemljište površine 55 hektara...

"Kronospan SRB" oživljava opštinu LapovoPotpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas na otvaranju nove fabrike da će stub buduće industrije nameštaja u Srbiji biti austrijska kompanija "Kronospan SRB".

"Kronospan SRB" je sagradila fabriku za proizvodnju ploča od iverice, što predstavlja prvu fazu investicije u Srbiji, a kao druga i treća faza projekta planirana je izgradnja pogona za proizvodnju podnog laminata i medijapan ploča. Vrednost investicije iznosi približno 80 miliona evra.

U proizvodnji se koristi 80 odsto domaćih resursa kao što su drvo, energija, radna snaga i transport. U fabrici je zaposleno 160 radnika, pri čemu je planom predviđeno zapošljavanje 300 ljudi, dok je još približno 2.000 zaposleno kod dobavljača. Ova investicija će biti prekretnica za siromašnu opštinu Lapovo, s obzirom na to da Lapovo ima i industrijsku zonu neposredno pored Koridora 10. Austrijska kompanija je za realizaciju svojih poslovnih planova zakupila zemljište površine 55 hektara.

Ova kompanija je vodeći svetski proizvođač ploča od iverice, ploča vlaknatica srednje gustine i laminatnih podnih obloga, pri čemu trenutno ima 26 velikih proizvodnih objekata i predstavništva u 24 zemlje.

Imajući u vidu da će naša zemlja od 1. jula moći da izvozi bez carine na tržište Ruske Federacije, koje ima više od milijardu stanovnika, ova fabrika će s vremenom imati sve veći strateški značaj.

Investicija kompanije "Kronospan SRB" je druga po veličini grinfild investiciji u Srbiji. Takođe, najavljen je dolazak i drugih inostranih kompanija, pre svega italijanskih, koje se bave proizvodnjom nameštaja. Ovakve i slične investicija u Srbiji su dovele do povećanja industrijske proizvodnje za pet odsto i povećanje izvoza za 18 odsto u prva četiri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Vlada je na jučerašnjoj sednici usvojila Uredbu o dopunama Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, po kojoj će ozbiljnim investitorima država refundirati troškove za infrastrukturne radove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik